Joey Joosten, net klaar met studie, 19 jaar.

Ik tennis veel en ben tegenwoordig veel meer met sport en mijn gezondheid bezig. Dit was vroeger wel anders.

Toen ik dertien was viel alles een beetje stil door de scheiding van mijn ouders. Ik trok mij dit nogal persoonlijk aan wat een moeilijke situatie op school veroorzaakte. Ik zocht een uitvlucht in eten om met de emoties om te kunnen gaan en werd toen behoorlijk te zwaar (83 kg). Voor mijn vader was dit ook een moeilijke situatie omdat hij graag wilde dat het goed met me ging aangezien ik bij hem bleef wonen.

Mijn vader is via een zakenrelatie met Mark in contact gekomen en heeft hem gevraagd of hij wat voor ons zou kunnen betekenen. Hierbij denkend aan voeding, structuur in het leven en een vertrouwenspersoon waar ik mee zou kunnen praten over de dingen waar ik moeilijk mee om kon gaan destijds en natuurlijk om mijn gewicht onder controle te krijgen.

Na kennis gemaakt te hebben zijn we eerst maar is begonnen met elkaar beter te leren kennen. Mijn vader bracht mij naar de sportschool om met Mark te trainen en haalde mij daar een uur later weer op. Het sporten van toen vergeleken met nu stelde nog niet zoveel voor, we tennisten en squashten vaak, boksten af en toe en eindigde vaak met tafeltennis. Ik heb bijna nooit van hem kunnen winnen behalve 2 x maar dat was doorgestoken kaart denk ik nog steeds.

Nadat ik een tijdje bezig was werd het serieuzer. We deden minimaal een half uur conditietraining voordat we “wat leukers” gingen doen. Mark vertelde mij dat sporten alleen niet de oplossing was en er meer nodig was om fit en gezond te worden. Samen hebben we een plan opgesteld waaraan ik me ging houden. Dit begon met het onder controle krijgen van mijn slaap en eet gedrag.

Ik heb het voor elkaar kunnen krijgen om mijn uitvlucht in eten om te buigen. Tegenwoordig grijp ik naar sport in plaats van fastfood. Daarnaast ben ik gaan ontbijten, iets wat ik al jaren niet meer deed. Mijn mobiele telefoon en laptop maken het me nog steeds lastig om op tijd te gaan slapen. Van Mark moet ik voor 12 uur in slaap vallen zonder de wekker te hoeven zetten. Dit lukt me nog lang niet altijd, aangezien ik kennis heb gemaakt met het nachtleven van Apeldoorn in het weekend. Toch voel ik me nu een stuk beter, zit ik lekker in mijn vel, weeg nu 59 kilo en ben 1.76 lang, Ik zal in de toekomst ongeveer 70 tot 75 kilo willen wegen maar dan wel met een laag vetpercentage.

Door Mark heb ik de motivatie in sport teruggevonden, ga ik nog iedere keer met plezier naar de sportschool. Het heeft me erg geholpen om me leven meer op de rails te krijgen en te houden. Waar de focus in het begin meer op mijn gezondheid lag, hebben we nu een ander doel. Mark helpt me nu met nieuwe keuzes die ik moet maken en richten we de training meer op het kweken van spiermassa en een sterk lijf.

Ik zou iedereen adviseren om hulp te vragen als je dat nodig hebt. Mij en mijn vader heeft het heel erg geholpen. Mark is voor mij meer dan alleen mijn trainer, hij is ook mijn coach en een vriend geworden in de afgelopen jaren. Bedankt daarvoor Mark.

Written by: Filewatcher